Valkuilen en risico's van cybecrime

Veel ondernemers denken: “Wie wil mij nu hacken? Ik ben toch helemaal niet interessant?” Of: “Mijn bedrijf heeft maar een bescheiden omzet. Dus er valt toch niks te halen?”. Maar niets is minder waar. Dit zijn de grootste misverstanden over cybercrime.

cyber crime veiligheid server
Nieuws
Datum: 09-06-2021

Iedereen die geld heeft, is interessant voor cybercriminelen. Dat hoeven echt geen tonnen te zijn. Zelfs particulieren met alleen een AOW zijn doelwit voor internetcriminelen. Kortom: iedereen is een potentieel doelwit van cybercrime. Dus ook consumenten, zzp’ers en zéker het mkb. We zetten wat voorbeelden voor u op een rij. 

Met phishing worden veel wachtwoorden gestolen Phishing is precies wat het woord zegt: hengelen. Alleen hengelt een cybercrimineel niet naar vis, maar naar wachtwoorden. U krijgt ermee te maken als een medewerker per ongeluk op een verkeerde link klikt. Zulke phishing-links zitten verstopt in e-mails. Dat zijn vaak e-mailberichten die lijken op die van de bank, of een andere vertrouwde instantie. Er staat een link in die de hacker bijvoorbeeld toegang geeft tot inloggegevens voor internetbankieren. Hoewel phishing al jaren bestaat en door de overheid onder de aandacht wordt gebracht van consumenten, klikt nog altijd zo’n 20% van de ontvangers op dergelijke schadelijke links. 

CEO-fraude richt ook schade aan bij Nederlandse bedrijven Een andere manier van phishing blijkt ook succesvol: CEO-fraude. Alleen vragen de criminelen daarbij niet om op een link te klikken, maar gewoon om geld over te maken. Dat doet natuurlijk niemand, zou je zeggen. Maar dat is helaas niet zo. De mails lijken namelijk afkomstig van de  directeur. Vandaar de naam CEO-fraude. Ze zijn gericht aan een medewerker die wordt gevraagd om met spoed geld over te boeken naar een bekend bedrijf. De mails spelen in op de angst van de medewerker om iets fout te doen. Om de directeur niet te gehoorzamen. Dus maken ze het gevraagde bedrag over. Alleen het rekeningnummer is niet van het bekende bedrijf, maar van de hacker bij een bank in een ander land. En zie dat geld maar eens terug te krijgen. 

Online apparatuur en gadgets zijn kwetsbaar Veel ondernemers weten niet dat ze online apparaten in hun netwerk hebben. Dat komt doordat werknemers tegenwoordig zelf van alles kunnen koppelen via wifi. Denk maar eens aan een internetradio. Of aan een tablet waar thuis de kinderen mee spelen. Maar ook het bedrijf zelf gebruikt bijvoorbeeld beveiligingscamera’s waarvan je online de beelden kunt monitoren. Of een alarmsysteem dat meldingen stuurt naar een app op je telefoon. Al die apparaten maken gebruik van netwerkverbindingen. En die zijn niet allemaal even veilig. Zulke apparatuur is een makkelijke ingang voor hackers. Moeten we ze dan maar niet gebruiken? Nee, zo is het ook niet. Online apparatuur is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Maar goede beveiliging is wel heel belangrijk. Het is daarom aan te bevelen een goede partij in de arm te nemen die ook dit soort risico’s kan beveiligen. 

Ook cyberspionage komt voor in het mkb Het klinkt bijna als een James Bondfilm, maar het is echt waar. Waarschijnlijk niet direct, maar zeker indirect. Zogenaamde dataminers behoren tot de slimste jongetjes van de klas. Ze ‘delven’ naar data, hoe meer hoe beter. En tussen al die gegevens leggen ze verbanden. Wachtwoorden van medewerkers van grote technologiebedrijven zijn een hoop geld waard. Die zijn dan ook optimaal beveiligd. Maar die medewerkers kopen weleens iets online, op de website van een mkb-bedrijf. Als ze daarbij hetzelfde wachtwoord gebruiken als op hun werk, dan zit dat wachtwoord dus ook in het relatiebestand van die ondernemer. Daarom is elk willekeurig bestand interessant en in potentie waardevol voor internetcriminelen. Ook uw bestanden. Door zoveel mogelijk data aan elkaar te koppelen, kunnen ze bovendien complete profielen samenstellen. Van soms wel miljoenen nietsvermoedende mensen. En die profielen verkopen ze door. Aan criminelen die zich bezighouden met identiteitsfraude,  bijvoorbeeld. Zo is het mogelijk dat het hacken van een vooraanstaande multinational begint met een databestand afkomstig van u. Internetcriminaliteit is inventief en onvoorspelbaar Misschien is het een sombere conclusie, maar het is helaas niet anders. Internetcriminelen zijn slim. Ze delen hun kennis en bedenken steeds weer nieuwe trucs om bedrijven op te lichten. Is daar dan helemaal niks tegen te doen? Gelukkig wel. Informeer naar de mogelijkheden van een verzekering in combinatie met preventie. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.